Lichaamswerk voor de Ziel Actieve Meditaties Bio-energetica


Actieve Meditaties


Mediteren
Stilte komt uit het hart en ontstaat niet door de afwezigheid van gepraat - Thich Nhat Nanh

Actief Mediteren
'Actieve Meditaties' bieden een mogelijkheid om een enorm reservoir van kennis en energie in jezelf aan te boren. Deze meditatietechnieken zijn veelal ontwikkeld vanuit het idee dat de westerse mens zo belast is met eisen die de samenleving stelt en zo overladen wordt met allerlei prikkels, dat hij eerst een soort 'reinigingsproces' moet doorlopen voordat hij zich kan overgeven aan het mediteren. Dit reinigingsproces is het actieve gedeelte in de meditatie. Daarna volgt de stiltefase: de eigenlijke meditatie.


Heart Chakra meditatie
Deze meditatie is afkomstig uit de Soefitraditie en stelt ons in staat ons leven meer vanuit het hart te beleven. Vanuit het hartchakra staat men in contact met de andere chakra's, zodat het belangrijk is het hart open te houden om alle energieën vrij door het lichaam te kunnen laten stromen.


Gourishankar meditatie- bestaat uit vier fases van 15 minuten:
Deze meditatie is erg geschikt voor de donkere december periode omdat op licht wordt mediteerd. De lichtmeditatie is een van de oudste meditaties door de eeuwen heen. In alle landen, in alle religies, wordt dit gebruikt omdat zodra je op licht mediteert er zich innerlijk iets in je opent.

1e fase: Zittend met gesloten ogen adem je diep door je neus in tot je longen gevuld zijn. Houd je adem zo lang mogelijk in en adem dan ontspannen door je mond uit.
2e fase: Ga weer normaal ademen en kijk met een ontspannen blik naar een kaarsvlammetje. Houd je lichaam stil.
3e fase: Ga staan met gesloten ogen en ontspan je lichaam zoveel mogelijk. Laat jezelf zachtjes bewegen op de muziek en subtiele energieën in je lichaam.
4e fase: Ga liggen met gesloten ogen, stil en onbeweeglijk.


De avonden
De avonden zien er als volgt uit:
Een aantal oefeningen om het lichaam te strechen en op te warmen, uitleg over de meditatie, de eigenlijke meditatie en tenslotte is er gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen. Iedere avond en iedere meditatie heeft een eigen thema en aandachtsgebied. Zie hiervoor de agenda


Mindful leven
Er worden steeds meer positieve effecten van mediteren bekend. Zo blijken mediterenden positiever in het leven te staan en meer innerlijke rust te ervaren. Ook vergroot meditatie het empatisch vermogen en zijn mediterenden alerter en nauwkeuriger.

Locatie
De training wordt gegeven in Heemstede, raadpleeg voor locatie en datum de agenda.

Terug naar homepagina

Lichaamsgerichte Therapie, Supervisie & Training Jeanette Hollenberg,
Haarlem en Heemstede, 023-5472025